1945. június

A belügyminiszter engedélyezi a Szabadegyházak Szövetsége1 működését. 1950. január 17.

  1. 1) A szövetségnek ekkor a baptista, a metodista, az adventista, az ókatolikus egyház, a Keresztyén Testvérgyülekezetek, az Üdvhadsereg és a Krisztusban Hívő Zsidók Szövetsége voltak a tagjai. — A dátum forrása: MKL.

A Szépművészeti Múzeum értékeit szállító vasúti szerelvény Ausztria területén az amerikai hadsereg felügyelete alá kerül. — A műkincsek nagy részét az amerikai hatóságok 1946 és 1947 folyamán visszaszolgáltatják Mo-nak.

    Az e napon közzétett berlini nyilatkozat értelmében a Németországot megszálló négy szövetséges haderő főparancsnoka átveszi az ország feletti kormányzást. Négy megszállási övezetet hoznak létre, és Berlint is szektorokra osztják. Legfelsőbb kormányzati és egyeztető szervként felállítják a Szövetséges Ellenőrző Tanácsot. július 2.

      1945.

      június 8.

      Valentiny Ágoston igazságügy-miniszter tervezetet készít a rendőrség által elkövetett visszaélések kivizsgálására felállítandó ún. repülőbizottságok működéséről; a bizottság felállításának kérdését leveszik a kormány napirendjéről, noha az ülésen tárgyalnak a rendőrség körüli problémákról.