A miskolci rendőrség az előző napi népítéletben való részvétel gyanújával őrizetbe vettek közül négy személyt elenged, akik hírét viszik, hogy a politikai nyomozók bántalmazták az őrizetbe vett munkásokat. Diósgyőrben elhatározzák, hogy a munkásokat ki kell szabadítani. Fekete Mihály, az MKP miskolci titkára Bp-re utazik, és személyesen tájékoztatja a történtekről és a Miskolcon kialakult helyzetről Rajk László belügyminisztert. augusztus 1.

    1946.

    július 30.

    Az MKP és a forintvédő bizottság kezdeményezésére Diósgyőrből Miskolcra vonuló tüntetők megtámadják az árdrágítás vádjával internált malomtulajdonosokat és az őket kísérő rendőrt; Rejtőt a bántalmazást követően sikerül kórházba szállítani, Jungreisz Ernő belehal sérüléseibe. Délután Tömpe András vezérőrnagy, a MÁr VFk PRO vezetője elrendeli a népítélet résztvevői és azon rendőrtisztek letartóztatását, akik nem akadályozták meg az események elfajulását. Másnap reggelig tizenhat főt vesznek őrizetbe, és megkezdik kihallgatásukat. július 31.

      A miskolci rendőrség elrendeli az árdrágítás vádjával az előző napon letartóztatott személyek internálását. A diósgyőri üzemekben az árdrágítás elleni tömegdemonstrációra felszólító röp-cédulák jelennek meg; az akciót az üzemi bizottságok is támogatják. július 30.