1947.

június 30.

E hónapban megrendezik az Országos Könyvnapot. Megjelenik 96 könyv, 94 magyar szerző műve. Köztük van Déry Tibortól A befejezetlen mondat, Márai Sándortól az Európa elrablása, Karácsony Sándortól A magyar béke, Szabó Dezsőtől az Ének a révben.

    1947.

    június 23–25.

    Rákosi Mátyás, az MKP főtitkára, miniszterelnök-helyettes és Farkas Mihály, az MKP főtitkár-helyettese Prágában tárgyal a CSKP vezetőivel és Edvard Beneš köztársasági elnökkel. Rákosiék a megváltozott nemzetközi helyzetre hivatkozva megpróbálják rábírni a csehszlovák kommunista vezetést és Beneš elnököt a magyar kisebbséggel szembeni politika megváltoztatására. A csehszlovák vezetők nem tartják indokoltnak a magyar lakosság kitelepítésére vonatkozó elképzeléseik felülvizsgálását.

      Ernest Bevin brit külügyminiszter az Alsóházban figyelmezteti a Szu-t, hogy a megbékélés (appeasement) politikája véget ért. Kelet-Európáról szólva kijelenti: „Ellenzem az egypártrendszert. Kelet-Európa nagy területein jött létre erőszakkal, anélkül, hogy bárki is akarná.”