1954

1954.

december 24.

Az igazságügy-miniszter, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter és a legfőbb ügyész közös utasításban intézkedik a halálbüntetések végrehajtásának szabályozásáról; a jogszabály kimondja, hogy a kivégzett személy holttestét még a hozzátartozóknak sem szabad kiadni. 1955. december 29. — A rendelkezés érvényben marad az 1956-os forradalom után is.

  A Fővárosi Bíróság „a Népköztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés kezdeményezése és vezetése” vádjával, Jónás Béla elnökletével, Bónis Lajost életfogytiglani, Pokorny (Pokorni) Gyulát, Tárczai Rezsőnét és Benkő Juditot 10, Timkó Emilt 6, Hlinka Sándort 5, Prunkl Jánosnét 4 évi börtönbüntetésre ítéli. 1955. március 30. Taby Árpád ügyét elkülönítik. 1955. szeptember 7.

   1954.

   december 21.

   Az Ogy ünnepi ülést tart Debrecenben az INgy megalakulásának évfordulóján. Nagy Imre 1956 előtt utolsó alkalommal szerepel a nyilvánosság előtt; beszéde a vereség hangulatát jelzi, meg sem említi az MDP KV októberi ülését. Rákosi Mátyás erőteljes, restaurációs szellemű beszédet mond. A hivatalos ünnepség utáni fogadáson írók és újságírók támogatásukról biztosítják Nagy Imrét.