1954.

május 30.

A balatonfüredi kikötőből Tihanyba induló Pajtás gőzhajó, fedélzetén 176 utassal és 6 főnyi sze-mélyzettel, máig ismeretlen okból oldalára dől és elsüllyed. A balesetben 23 ember hal meg, több mint ötven szenved sérüléseket. — A tragédiáról az SzN rövidke hírben tudósít, amely 12 halottat és néhány sebesültet említ.

  Jókai Mór halálának 50. évfordulója alkalmából nagyszabású csehszlovák–magyar „kultúrtalál-kozót” rendeznek Komáromban. A 21 tagú magyar küldöttség tagja mások mellett Veres Péter, Illyés Gyula, Erdei Sándor, Szabó Pál és Urbán Ernő; a csehszlovák írókat Jan Drda, a Csehszlovák Írók Szövetségének elnöke, Ctibor Štítnický, a Szlovák Írók Szövetségének vezető titkára és Egri Viktor, a Szlovák Írók Szövetsége Magyar Szekciójának titkára képviseli.

   Befejeződik az MDP III. kongresszusa. 1957. június 27. Határoznak a tanácsrendszer reformjáról, a népfront újjászervezéséről és az arányosabb fejlesztést kitűző második ötéves terv irányelveiről. — 70 tagú KV-t választanak. A PB tagjai: Ács Lajos, Apró Antal, Farkas Mihály, Gerő Ernő, Hegedüs András, Hidas István, Nagy Imre, Rákosi Mátyás, Szalai Béla; póttagok: Bata István, Mekis József. A Titkárság tagjai: Ács Lajos, Farkas Mihály, Matolcsi János, Rákosi Mátyás, Vég Béla. A KV első titkára Rákosi Mátyás.

    1954.

    május 29.

    A hollandiai Oostenbeckben, az Hotel de Bilderbergben megkezdődik egy befolyásos politikusok, üzletemberek, médiaszemélyiségek, tudósok alkotta zártkörű társaság első tanácskozása.1 — A változó összetételű, informális grémium utóbb Bilderberg-csoport néven vált ismertté.

    1. 1) A csoport alapítását Józef Retinger lengyel emigráns politikus, Bernát holland herceg, Paul von Zeeland belga miniszterelnök és Paul Rijkers, a Unilever-konszern elnöke kezdeményezte. Találkozójukat minden évben május végén tartják, szigorúan zárt ajtók és maximális védelem mellett. Témáik titkosak, a találkozókról közleményt nem adnak ki.