1954.

június 25.

Véget ér a 40 napig tartó kengiri lázadás, amelyben a kazahsztáni kényszermunkatábor 7 ezer [13 ezer?] foglya vett részt. A felkelést a szovjet hadsereg háromezer katonája veri le harckocsik bevetésével; az áldozatok száma 500–700 halott és sebesült fogoly.1

  1. 1) A túlélők emlékezete szerint. Hivatalos források 37 halottról és 106 sebesültről szóltak. — A részletekről lásd http://ru.wikipedia.org/wiki/kengirszkoje_vossztanyije_zakljucsonnih.

Az Mt határozata úgy intézkedik, hogy a földreform során kapott, de még be nem épített házhelyeken a tulajdonos egy éven belül köteles az építkezést megkezdeni és azt két éven belül befejezni, ellenkező esetben a helyi tanács az építési telket a tulajdonostól kártalanítás mellett elveheti, és átadhatja más építeni szándékozónak.

    Megkezdődik az Ogy nyári ülésszaka. — Az 1954: V. tc. módosítja a büntető perrendtartásról, az 1954: VI. tc. pedig a polgári perrendtartásról szóló törvényeket. Az 1954: VII. tc. újból kettéválasztja az 1953 júliusában összevont Bel- és a Külkereskedelmi Minisztériumot. július 6.

      Prágában befejeződik a CSKP X. kongresszusa. Bár a felszólalók hangsúlyozták a „szocialista törvényesség” betartásának szükségességét, a korábbi törvénytelenségek helyrehozataláról nem születik döntés. Antonín Novotnýt megerősítik első titkári tisztségében.