Az 1954: 30. tvr., az FM keretén belül működött Állami Gazdaságok Főigazgatóságát átszervezve, ismét felállítja az Állami Gazdaságok Minisztériumát, és egyidejűleg az Országos Erdészeti Főigazgatóságot. Miniszterré Pogácsás Györgyöt nevezik ki.

  1954.

  október 30.

  Nagy Imre átalakítja kormányát. Szalai Bélát, a Gerő–Friss-irányzat hívét az OTh elnökéből könnyűipari miniszterré fokozzák le, helyére Berei Andor kerül, aki a KV vitáján támogatta Nagy Imre programját; a földművelésügyi tárca élén Hegedűs Andrást Erdei Ferenc addigi igazságügy-miniszter váltja fel; az új igazságügy-miniszter Molnár Erik. Az ET Domokos Józsefet nevezi ki az LB elnökévé. 1958. március 25.

   1954.

   október 23.

   A bp-i Erkel Színházban megkezdődik a Hazafias Népfront kétnapos alakuló (I.) kongresszusa. október 24. Nagy Imre beszédében a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozza; ennek ürügyén később nacionalizmussal vádolják. Nagy kijelenti: „Az MDP KV és a kormány … véget vetett a bizonytalanságnak. […] Győzött a júniusi politika és csúfos vereséget szenvedtek azok a számítások, amelyek kudarcára spekuláltak.”