1955.

március 30.

Az LB, összevonva Faddy Ottmár és társai, Gajári Károly és társai, valamint Bónis Lajos és társai ügyét, másodfokon megerősíti a főbb vádlottak ellen első fokon hozott ítéleteket. Érvényben marad Faddy (1963. március 22.) és Bónis életfogytiglanra szóló ítélete. (Gajári két részletben összesen kevesebb mint négy évet, csoportjának harmadrendű vádlottja, a szintén 13 évre ítélt Thuránszki Zoltán az 1963. áprilisi amnesztiáig csaknem 9 évet tölt börtönben.)

  1955.

  március 29.

  Dél-Vietnam fővárosában, Saigonban az Északról támogatott gerillák fegyveres felkelést robbantanak ki Ngô Đình Diệm miniszterelnök (október 23.) kormánya ellen. (A dél-vietnami fegyveres erők 1955 októberére fojtják el a felkelést.) — Az USA a kormány támogatására katonai tanácsadókat küld az országba. 1959. július 8. Észak-Vietnam, amelyet a Szu és Kína segélyez, a gerillákat (a Vietkongot), a hivatalosan később megalakuló felszabadítási frontot (1960. december 20.) támogatja.

   1955.

   március 28.

   Az e napra virradó éjszakán egy idegen repülőgép hatol be a magyar légtérbe. A gép a Duna mentén egészen Sztálinvárosig repül, majd sértetlenül távozik. — Az érintett szervek vezetőit fegyelmi úton felelősségre vonják, és átszervezik a honi légvédelem alakulatait. Bp védelmére rendelnek két honi légvédelmi tüzérhadosztályt, három-három ezreddel, összesen 54 üteggel.