1955.

december 31.

E hónapban a Műcsarnokban megnyílik a VI. Magyar Képzőművészeti Kiállítás. — Az újságok által felsorolt kiemelkedő alkotások: Domanovszky Endre: Sztálinvárosi freskórészlet; Somogyi Árpád: Női portré (szobor); Bernáth Aurél: Pingpong lecke; Imre István: Mosó nő.

    Az 1955: 39. tvr. a kötelező betegségi biztosításról rendelkezik. „A dolgozók betegségi biztosítását a SZOT irányítja és ellenőrzi. A biztosítás kiterjed a munkaviszonyban álló dolgozókra, továbbá egyes, munkaviszonyban nem álló személyekre. A dolgozót és családtagját betegsége esetén orvosi ellátás, gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, kórházi ápolás és gyógyfürdőkezelés illeti meg; keresőképtelenséges ideje alatt a dolgozó táppénzt kap; terhesség, szülés vagy halál esetében a dolgozót segélyben kell részesíteni.”

      Belügyminiszteri utasítás tovább szigorítja a kivégzett elítéltekkel kapcsolatos, egy évvel korábban kiadott szabályozást. Az utasítás szerint „a kivégzett személy sírját megjelölni nem szabad, temetésén hozzátartozói nem vehetnek részt”. — A rendelkezés érvényben marad az 1956-os forradalom után is.