1962.

október 27.

John Kennedy amerikai elnök Nyikita Hruscsov szovjet miniszterelnöknek írott válaszlevelében ígéretet tesz, hogy az USA nem támadja meg Kubát, amennyiben leszerelik a szovjet rakétákat. október 28. — A világ alighanem ezen a napon, a karibi válság „fekete szombatján” került legközelebb a nukleáris világháborúhoz; a washingtoni Fehér Ház válságstábja csaknem húsz órán keresztül ülésezett.

  1962.

  október 26.

  Nyikita Hruscsov szovjet miniszterelnök üzenetet intéz John Kennedy amerikai elnökhöz. október 27. „Ön biztosítani akarja országa biztonságát, és ez érthető. De Kuba is ugyanezt akarja… S hogyan értékeljük azt, hogy Önök katonai támaszpontokkal vették körül a Szovjetuniót, … és elhelyezték ott rakétafegyvereiket.”

   1962.

   október 24.

   John Kennedy amerikai elnök a további szovjet fegyverszállítások megakadályozására elrendeli Kuba teljes tengeri blokádját.1 október 26. — Kirobban a nukleáris világháború közvetlen veszélyét felidéző „karibi válság”.

   1. 1) Hiteles források szerint ekkor nagyjából 40 ezer szovjet katona tartózkodott a szigeten; a kubai hadsereg létszáma 270 ezer fő volt.