1968.

január 30.

Holdújévkor (az újévi fegyverszünet idején) a dél-vietnami partizánhadsereg, a Vietkong és az észak-vietnami reguláris csapatok meglepetésszerű támadást intéznek valamennyi nagyobb dél-vietnami város ellen; megindul a Tết-offenzíva. Saigonban az amerikai nagykövetséget, az amerikai főparancsnok főhadiszállását, az elnöki palotát, a repülőteret, a rádió és rendőrkapi-tányságok épületét támadják. Hué város ostroma három hétig tart. — Az offenzíva katonai szem-pontból sikertelennek bizonyul: az amerikaiak heves ellentámadást indítanak, a Vietkong feladja a meghódított állásokat. Erkölcsi értelemben azoban katasztrofális hatást gyakorol az USA-ra (március 16.), és fordulatot hoz a háború menetében. március 31.

  Adam Mickiewicz Dziady (Ősök) c. drámáját tizenkét előadás után leveszik a varsói Nemzeti Színház műsoráról. Az utolsó előadáson a nézőtér zsúfolásig megtelik, az előadást hosszan tartó ünneplés követi. A színház körül mintegy 200 egyetemista tüntet, majd Mickiewicz szobrához vonul; a rendőrség 50 tüntetőt letartóztat. március 8.

   1968.

   január 23.

   Az SZLKP KB e napon befejeződő ülése támogatásáról biztosítja a CSKP KB által a demokratizálás érdekében hozott határozatokat. A CSKP KB első titkárává választott Alexander Dubček helyett az ukrán (ruszin) nemzetiségű Vasil Biľakot választják az SZLKP KB új első titkárává.