E hónapban, az 1975–1977 között tartott lakásszemináriumok után, Kornis Mihály megindítja Napló c. szamizdat sorozatát. A kézről kézre adott, kollektív naplóba mintegy száz szerző jegyzi be legfontosabb mondandóját; itt publikál a későbbi „szamizdat-ellenzék” számos tagja.

  Hatályba lép a megújított magyar–román kishatárforgalmi megállapodás. A kishatárforgalmi sáv 20-20 km széles, az érintett településeken lakók évenként 12 utazásra vehetik igénybe az engedélyt, amellyel hat napig lehet a másik országban tartózkodni, ami indokolt esetben 10 nappal meghosszabbítható. (Az egyezmény melléklete szerint 278 települést sorolnak a kishatárforgalmi kategóriába.)

   1977.

   november 24.

   A Thor Heyerdahl norvég etnológus vezette nemzetközi legénység nádból épült hajóján útra kel, hogy bizonyítsa, a sumérok tengeren át is eljuthattak Indiába és Afrikába.1

   1. 1) A négy hónapig tartó utazás az iraki Tigris folyóról indult, s a Perzsa-öbölben, majd az Arab-tengeren át Pakisztánig folytatódott. 4000 mérföld megtétele után a Vörös-tengeren ért véget.