1981. június
1981.

június 1.

Kétnapos látogatásra Bp-re érkezik Lubomír Štrougal csehszlovák miniszterelnök. — A Lázár Györggyel folytatott megbeszélések során elsősorban a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer építése során felmerült problémákat, valamint a Mo-ra látogató csehszlovák turisták forint-ellátásának hiányosságait érintik.

    Bukarestben meghal Bányai (Baumgarten) László egyetemi tanár, 1945–1946-ban az MNSZ egyik alelnöke, 1950–1952-ben oktatási miniszterhelyettes, 1952 és 1956 között a Bolyai Egyetem rektora, majd oktatásügyi államtitkár, 1959-től a bukaresti Történeti Intézet aligazgatója. Számos állami és párttisztség betöltése mellett történelmi tárgyú cikkeket, publicisztikákat írt.

      1981.

      június 7.

      Az izraeli légierő gépei lebombázzák Irak egyetlen, francia cégek által épített atomreaktorát. — Izrael azzal indokolja az akciót, hogy az Osirak reaktor alkalmas lehetett volna atomfegyver elő-állításához szükséges plutónium gyártására. — A reaktort nem építik újjá.

        1981.

        június 19.

        A torontói székhelyű Szlovákok Világkongresszusa a Peter Colotka szlovák miniszterelnökhöz, Viliam Šalgovičhoz, az SZNT elnökéhez és Vladimír Mináčhoz, a Matica slovenská elnökéhez intézett levelében a Csehországban, Mo-on és Dél-Szlovákiában élő szlovákok „nemzeti jogainak védelmére” szólítja fel a címzetteket. A levél szerint Dél-Szlovákiában, ahol a legfontosabb helyi párt- és állami tisztségeket a magyar lakosság birtokolja, a szlovákság „elnemzetietlenítése” zajlik.