1981.

december 31.

E hónapban Haraszti Miklós, Kis János, Kőszeg Ferenc, Nagy Bálint és Petri György szerkesztésében megjelenik a Beszélő 1. száma. A sokszorosított lapot illegálisan állítják elő és terjesztik; ezzel intézményesül a mo-i ellenzék szamizdat-tevékenysége. Az első szám az 1956-os forradalom negyedszázados évfordulójának szenteli több írását: közli a Magyar Demokratikus Függetlenségi Mozgalom 1956. november végi kibontakozási javaslatát. — Demszky Gábor és Nagy Jenő megindítja az AB Független Kiadót; a szamizdat-kiadó több 56-os tanulmányt és könyvet ad ki: A magyar felkelés rövid története; Bill Lomax: A magyar forradalom irodalma; Fehér Ferenc–Heller Ágnes: Egy tiszta politikai forradalom; Veljko Mičunović: Moszkva–Belgrád–Budapest.

  1981.

  december 29.

  Ronald Reagan amerikai elnök gazdasági szankciókat vezet be a Szu és Lengyelország ellen. Leállítják a szovjet földgázprogramhoz szükséges amerikai berendezések szállítását, valamint megtiltják a csúcstechnológiájú termék exportját. A korlátozások a gabonaszállításokat nem érintik.

   1981.

   december 17.

   Albániában tisztázatlan körülmények között öngyilkosságot követ el Mehmet Shehu1, 1954 óta az ország miniszterelnöke. december 18.

   1. 1) Sokak feltételezése szerint Shehu nem lett öngyilkos, amint azt a hivatalos kommüniké állította. Megalapozottnak tűnik a feltevés, hogy Enver Hoxha a teljes elszigeteltséget ellenző és a Kínával való szakítást követően „nyitást” szorgalmazó miniszterelnököt meggyilkoltatta.