1982.

április 30.

E hónapban a párizsi Magyar Füzetek sorozatában Szlovákiai jelentés címmel, Borsody István pittsburghi ny. egyetemi tanár előszavával, megjelenik a Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jog-védő Bizottsága A magyar kisebbség állapotáról c. monográfiája. A munkaközösség széleskörű összefogással készült dokumentuma részletesen ismerteti a csehszlovákiai magyarság történelmét, jogállását, települési és demográfiai viszonyait, gazdasági helyzetét, társadalmi rétegződését, iskola- és művelődésügyét, egyházai helyzetét, egyesületi és politikai életét, az anyanyelv használatát korlátozó rendelkezéseket.

  E hónapban Bukarestben megjelenik Ion Lăncrănjan Cuvînt despre Transilvania (Szózat Erdélyről) c. könyve. A magyarellenes kirohanásoktól hemzsegő mű nagy felháborodást vált ki erdélyi magyar és mo-i értelmiségi körökben.

   1982.

   április 27.

   Bohuslav Chňoupek csehszlovák külügyminiszter meghívására Pozsonyba látogat Puja Frigyes külügyminiszter. — A megbeszélések során elsősorban a dunai vízlépcső és az idegenforgalmi kapcsolatok kérdését, valamint a csehszlovák fél által bírált magyar sajtócikkeket érintik. Chňoupek a kishatárforgalmi egyezmény módosítását azzal hárítja el, hogy az a határsávban élő lakosságot az ország más területein élőknél előnyösebb helyzetbe hozná, ami összeegyeztethetetlen az alkotmánnyal.

    Kádár János vezetésével magyar küldöttség látogat az NSZK-ba. A küldöttség tagja Nagy János külügyminisztériumi államtitkár, Török István külkereskedelmi minisztériumi államtitkár, Kővári Péter bonni nagykövet és Horn Gyula, az MSZMP KB Külügyi Osztályának helyettes vezetője.