1983

1983.

december 22.

Megkezdődik az Ogy téli ülésszaka. — A képviselők elfogadják az 1983: III. tc.-et az ogy-i képviselők és a tanácstagok választásáról. Kötelező egy körzetben több jelöltet állítani; pótképviselő lesz az, aki megkapja az érvényes szavazatok 25%-át; 30-35 politikai vezető orszá-gos listán kerül be az Ogy-be. A képviselőjelölteknek hitet kell tenniük a népfront programja mellett.

  1983.

  december 21.

  A Budai Központi Kerületi Bíróság megkezdi a hivatalos személy elleni erőszakkkal vádolt Demszky Gábor perének tárgyalását. — Demszkyt, akit gépkocsijának ellenőrzése során a rendőrök bántal-maztak, a bíróság 6 hónapi felfüggesztett börtönbüntetésre ítéli.

   1983.

   december 20.

   Az MTA Elnöksége, amelyet az MSZMP KB kért fel a bős–nagymarosi beruházás komplex vizsgálatára, belső határozatot hoz a tervezett építkezésről. A várható környezeti és gazdasági károk miatt az Elnökség szerint „…indokolt a beruházást jelentős mértékben elhalasztani és az indokolt tartalmi változtatásokat érvényesíteni, de leginkább a beruházást leállítani”. 1984. augusztus 1.