1983.

március 23.

Befejeződik Jan Fojtík, a CSKP KB titkára és Ľudovít Pezlár, az SZLKP KB ideológiai titkára bp-i látogatása. — Az Aczél Györggyel és Óvári Miklóssal, az MSZMP KB titkáraival folytatott megbeszélések során kiemelten foglalkoznak a nemzetiségi kérdéssel és a dunai vízlépcső kérdésével, Duray Miklós tevékenységével. Fojtík és Pezlár hangsúlyozza, hogy csehszlovák részről elutasítják a nemzetiségek ún. hídszerepét, valamint a kishatárforgalmi egyezmény módosítását, mivel az a magyar nemzetiségű lakosságot előnyben részesítené a szlovákokkal és csehekkel szemben.

    Ronald Reagan amerikai elnök televíziós beszédében új fegyverkezési programot hirdet. Olyan elhárító rendszer kiépítéséről beszél, amely a világűrből is képes rakéták és műholdak meg-semmisítésére.1

    1. 1) Reagan elnök tervét hivatalosan stratégiai védelmi kezdeményezésnek (Strategic Defense Initiative, SDI), közkeletűen „csillagháborús tervezetnek” nevezték. Az SDI célja földi és űrbéli telepítésű fegyverek használata volt atomfegyvereket hordozó stratégiai ballisztikus rakéták (esetleg támadó és felderítő műholdak) ellen. Bár a teljes stratégiai védelmi rendszer soha nem készült el és nem lépett hadrendbe, erejét meghaladó fejlesztésekre kényszerítette a Szu-t.