1987.

január 27.

Befejeződik az SZKP KB kétnapos ülése. — Mihail Gorbacsov, a KB főtitkára szükségesnek mondja a fejlődés további gyorsítását, és meghirdeti a peresztrojka (átalakítás) és a glasznoszty (nyíltság) politikáját. június 24. Gorbacsov beszélt a piaci mechanizmusok és a tulajdonosi szemlélet erősítéséről, sürgette az önigazgatás, a választási elv és a választott szervek befolyásának bővítését, a párton belüli kritika erősítését, a demokrácia szélesítését. — Gyinmuhamed Kunajevet felmentik PB-tagsága alól; Mihail Zimjanyin KB-titkár nyugdíjba vonul. A PB póttagjává választják Alekszandr Jakovlevet, a KB titkárává Andrej Lukjanovot és Nyikolaj Szljunykovot.

  1. Gorbacsov beszélt a piaci mechanizmusok és a tulajdonosi szemlélet erősítéséről, sürgette az önigazgatás, a választási elv és a választott szervek befolyásának bővítését, a párton belüli kritika erősítését, a demokrácia szélesítését.

1987.

január 26.

Ľudovít Pezlár, az SZLKP KB ideológiai titkára az Új Szó c. lap pártalapszervezetének évzáró taggyűlésén, a magyar–csehszlovák kapcsolatokról szólva, a két ország közötti legvitatottabb kérdésnek a nemzetiségek híd szerepére vonatkozó magyar elméletet minősíti. Pezlár szerint Csehszlovákiát a szudétanémet kérdés készteti az elmélet visszautasítására.