1988. július

Befejeződik az SZKP 19. konferenciája. — A tanácskozáson élesen összecsapnak a párt reformer és konzervatív erői. Borisz Jelcin, a moszkvai területi és városi pártbizottság korábban leváltott első titkára szerint a peresztrojka vontatottan halad, a legfontosabb társadalmi-gazdasági kérdések továbbra is megoldatlanok. Jegor Ligacsov, a KB titkára figyelmeztet a „káosz” és a „dekadencia” veszélyeire, és kijelenti: „A vezetésben nincs se konzervatív, se reformer.” — A küldöttek többsége támogatja a reformok folytatását. 1989 tavaszára összehívják a „népi küldöttek kongresszusát”. 1989. március 26.

    1988.

    július 2.

    Grósz Károly kijelenti: változatlanul kész eleget tenni a kormányfőként kapott bukaresti meghívásnak, hogy közvetlen párbeszédet folytasson a településrendezési tervek által kiélezett ellentétekről. augusztus 28. Grósz szerint Mo ezután sem kívánja felülvizsgálni a II. világháború utáni határokat, és a nézeteltérések feloldására sem akar igénybe venni semmilyen nemzetközi szervezetet, de az enyhülést akadályozná, ha Közép-Európában tartósan megromlana a viszony két szomszédos ország között.

      1988.

      július 3.

      Szűrös Mátyás, az MSZMP KB titkára, az Ogy Külügyi Bizottságának elnöke hivatalos látogatásra Spanyol­országba érkezik. — Szűrös tárgyal José Federico de Carvajallal, a Szenátus, valamint Félix Pensóval, a Képviselő­ház elnökével, és fogadja őt Felipe Gonzá­lez, a Szocialista Munkáspárt főtitkára, miniszterelnök.

        Amerikai–iráni fegyveres incidensre került sor a Perzsa-öbölben: az amerikai haditengerészet „Vincennes” nevű hadihajójáról rakétával lelövik az IranAir utasszállító repülőgépét; a 290 utas életét veszti.