Szűrös Mátyás, az Ogy elnöke Orosházán (Békés m.) egy nagygyűlésen kijelenti, hogy a mostani országgyűlésnek kell jóváhagynia az új választójogi és a párttörvényt. Szűrös szerint célszerű lenne esetleg előrehozni a parlamenti választásokat, mert az MSZMP-nek és a többi pártnak az össznemzeti célok érdekében megbékélésre kell törekedniük.

  A Függetlenségi Párt kezdeményezésére Nemzeti Megbékélési és Elszámoltatási Bizottság alakul.1 A testület elemezni kívánja Mo nemzetközi szerződéseit, a külföldről felvett hitelek felhasználásának módját, a nagyberuházásokat, valamint a hibás döntésekért felelős állami és társadalmi vezetők vagyonát.

  1. 1) A Jurta Színházban alakult bizottságban a kezdeményező Magyar Függetlenségi Párt, a BZSBT, a Fidesz, a POFOSZ, az MSZDP, megfigyelőként az FKgP és a KDNP vett részt.

  1989.

  április 28.

  Az MSZMP KB mellett működő Művelődéspolitikai Munkaközösség elhibázottnak minősíti az MSZMP KB Kultúrpolitikai Munkaközösségének 1973. márciusi, „néhány társadalomtudós antimarxista nézeteiről” szóló állásfoglalását, és elhatárolja magát tőle.1 május 3.

  1. 1) A „filozófusperként” ismertté vált ügyben elítélték Hegedűs András, Márkus Mária, Heller Ágnes, Márkus György, Kis János, Bencze György és Vajda Mihály tudományos nézeteit, amit adminisztratív kényszerintézkedések sorozata követett.