1989. augusztus

Tájékoztatót tart az OTh. Az első félévben 15%-os volt az infláció, és ez a szám az év végéig várhatóan nem változik. A konvertibilis fizetési mérleg hiánya a bevásárlóturizmus miatt nagyobb a tervezettnél. A reálbérek 4,5%-kal csökkentek. A Tervhivatal szerint a gazdaság szerkezetváltása egyelőre nemigen tapasztalható. Bejelentik, hogy további szigorításokat terveznek a rubelexportban, hogy elejét vegyék a szocialista országokkal lebonyolított forgalom folyó fizetési mérlegében keletkezett 800 millió rubeles aktívum növekedésének.

    Prágában nyilvánosságra kerül az a levél, amelyet Alexander Dubček, a „prágai tavasz” egykori vezetője június 23-án intézett a csehszlovák vezetéshez. (A levélben Dubček rámutatott saját 1968-as programjának és az elmúlt négy év szovjet reformjainak hasonlóságára, és figyelmeztette a CSKP vezetését: ne támadja a lengyel és a magyar reformokat, kezdjen tárgyalásokat az ellenzékkel, és rehabilitálja a ’68-as változások erőszakos elfojtását követően a pártból kizárt félmillió párttagot.) — Prágában 18 év után újjáalakul a Pen Club csehszlovák tagozata. Az ülésen Václav Havel drámaíró, a Charta ’77 ellenzéki mozgalom egyik vezetője nem vehet részt, mert a rendőrség a tanácskozás időpontjában kihallgatásra előállítja.

      1989.

      augusztus 2.

      A kormány bejelenti: nem kér adósságkönnyítést nyugati hitelezőitől, viszont szeretné, ha Mo könnyebben jutna kölcsönökhöz a technológia fejlesztése, az infrastruktúra javítása és a fizetési mérleg hiányának csökkentése érdekében. Az Mt egyúttal javasolja az EK-nak, hogy már jövőre oldja fel Mo-gal szemben az áruszállítás mennyiségi korlátozásait.